Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De voordelen van winterbanden

’s Winters is de weg altijd minder betrouwbaar dan normaal, ongeacht of het sneeuwt, ijzelt, of nat is. Ervaar daarom de voordelen van winterbanden: meer grip, minder kans op schade, oftewel veiliger rijden gedurende de winterperiode. Bovendien bespaart u met winterbanden op de slijtage van uw zomerbanden.

Winterbanden, een veilige keuze

Zodra de gemiddelde temperatuur onder de 7 graden komt, zijn winterbanden een betere keuze. Het rubber is zachter en flexibeler dan bij een zomerband, daarnaast is het rubber van winterbanden afgestemd op winterse temperaturen. Door zijn specifieke vorm en unieke samenstelling vermindert de kans op aquaplaning en slippen, het zorgt voor meer grip op het wegdek en een kortere remweg.

Winterbanden wisselen we doorgaans in oktober / november.

Om te onthouden

  • een beijzelde weg is 2x zo glad als een besneeuwde weg
  • een beijzelde weg is 4x zo glad als een natte weg of laagje gesmolten sneeuw
  • een beijzelde weg is 8x zo glad als een droge weg

Gaat u op wintersport?

Let op: winterbanden in Duitsland verplicht

Als u op wintersport gaat, let dan goed op. Sinds 4 december 2010 is er in Duitsland bij winterse omstandigheden een winterbandenplicht. Deze regel geldt ook voor Nederlandse automobilisten. De boete voor het rijden op zomerbanden in winterse omstandigheden bedraagt 40 euro, als u het overige verkeer hindert zelfs 80 euro. Onder ‘winterse omstandigheden’ verstaat de wet: ijzel, sneeuw(val), en ijsvorming op het wegdek.

Sneeuwvloksymbool

Winterbanden zijn volgens de Duitse regels banden met een sneeuwvloksymbool. All-weatherbanden zijn ook toegestaan, net als zogenaamde Mud&Snow-banden (M+S). Het profiel van alle banden moet minimaal 1,6 mm zijn maar de Duitse overheid raadt een minimum van 4 mm aan. Niet alleen in Duitsland geldt een verplichting, ook in Oostenrijk en delen van Frankrijk, Italië en Tsjechië zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht.